Maatje worden

  Even voorstellen:

  maatje Dirk uit Veenendaal

  Ik ben 35 jaar ondernemer geweest. Doordat er meer vrije tijd kwam was ik op zoek naar vrijwilligerswerk, alleen ook vrijwilligerswerk moet bij je passen. Toen zag ik een folder van SchuldHulpMaatje bij ons in de Gemeente en voelde gelijk dit is wat voor mij. De combinatie van contact met mensen en ook het financiële gedeelte sprak me aan. Ik ben rond de 4 jaar bezig geweest als SchuldHulpMaatje. Inmiddels ben ik coördinator bij de stichting en begeleid en coach ik andere SchuldHulpMaatjes. Dat betekent dat ik nog steeds met de dagelijkse praktijk van de schuldhulpverlening bezig ben. Ik wil graag wat ervaringen uit die praktijk met u delen.

  Ik geef bijna altijd aan mensen mee als we het eerste gesprek hebben, dat als ze hun best doen dat we er samen uitkomen. Maar ik zeg ook dat ze zelf ook echt moeten meewerken en afspraken nakomen.

  Ik geef ook altijd aan dat heel veel mensen dit meemaken, dat geeft ze ook een beter gevoel. Vaak denken ze dat ze één van de weinige zijn die dit meemaken, maar door omstandigheden kan dit zomaar gebeuren.

  Ik heb meegemaakt dat ik bij een man kwam die ontslag had gekregen, daarna nog een scheiding, hij zat helemaal in de put. We zijn er toen samen mee aan de slag gegaan. Hij werkte ook echt goed mee. En na 2 jaar had hij ook weer een baan en liep fluitend buiten, dat was goed voor hem, maar ook zeker voor mij. Het geeft een heel goed gevoel als je iemand kunt helpen.

  Wat ik tegen andere maatjes zou willen zeggen is: doe het echt samen met de hulpvrager. Ze willen vaak al het werk bij jou neerleggen, trap daar niet in! Ze moeten toch weer leren om het zelf te doen.

  En als ze echt niet mee willen werken, want die zijn er helaas ook, niet doorgaan maar stoppen. Trekken aan een dood paard daar word je niet blij van. Daardoor stoppen er ook mensen als maatje en dat is heel erg jammer, want als het werk je ligt, is het prachtig om te doen. Ik hoop dat we samen nog veel mensen kunnen helpen de komende tijd!